EeroPere tehokkuutta yhteiskuntaan

Ympäristöaiheisesta sähkön ostosta

Ympäristöomaatuntoaan rauhoittaakseen monet ostavat erilaisilla eko-, vesi-, tuuli- jne.- attribuuteilla varustettua sähköä. Tapahtuma on hieman samanlainen kuin anekaupassa: Omatunto rauhoittui, mutta ympäristösynnit jäivät jäljelle. Ympärivuotisella, ehkä alle viiden sentin, kilowattitunnin hinnalla sähköä ostavat eivät maksa sähköstään lähellekään tarpeeksi talvikauden runsaspäästöisimmillä arkipäivinä ja maksavat esimerkiksi kesäkauden tuuli-, aurinko- ja vesisähköstään aivan liian korkeata hintaa. He eivät saa lainkaan tuntihinnoitteluun sisältyvää ohjausta sähkön käytön valinnoilleen. On väärin, että monet sähkönmyyjät keskiarvoistavat sähkön tuntihinnat aivan kuluttajien nenän edessä estämällä hintoihin sältyvän päästöinformaation saapumisen loppukäyttäjälle asti. On myös naiivia ajatella, että esimerkiksi minun kesämökilleni Salossa ostamani norjalainen vesisähkö pujottelisi sinne Norjasta väistellen matkalla olevia hiili- ja ydinvoimalaitoksia. Tosiasia on, että sähkö tulee aina lähimmiltä voimalaitoksilta, mitä ne sitten ovatkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Kuvaavin tarina , jonka olen kuullut näiden aneiden ostajien ´yleissivistyksestä´, on juttu rouva-henkilöstä, joka anevimmassaan muutti sähkösopimuksensa tuulisähkölle.

Tämän jälkeen hän eräänä päivänä huomasi vetoa omakotitalonsa pistorasioiden kohdalla ; tuulisähkösopimus irtisanottiin heti...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Asiakkaanamme teet ekoteon. Käyttämäsi sähkö on 100 % uusiutuvaa energiaa".
http://www.fortum.com/countries/fi/kampanjat/sahko...
Olisiko 100% tuulisähkösopimus sellainen, että välillä pistorasiat lyövät kipinää kun tuulee kunnolla ja tyynellä säällä valot sammuvat ja pakastin alkaa sulaa? Tuollainen tuulisähkösimulaattori olisi helppo myydä nykyisten etähallittavien mittareiden aikana.

Toimituksen poiminnat