EeroPere tehokkuutta yhteiskuntaan

Helenin uusi aikasiirron aikajaon muutos on kohtuuton

Sähköverkkoyhtiöt ovat yleisesti nostaneet huhtikuun sähkönsiirtomaksujaan. Suurta julkisuutta sai verkkoyhtiö Carunan siirtohintojen korotus. Energiamarkkinavirasto sallii verkkoinvestoinneille entistä korkeamman tuoton ja samalla vaatii vahvistamaan verkkoja toimitusvarmuuden kannalta kriittisimmiltä kohdin.

Tarpeet ja ongelmat vaihtelevat suuresti yhtiöstä toiseen. On esimerkiksi vaikea nähdä, että Helsingin sähköverkkoyhtiö Helenillä olisi mitään erityisiä ongelmia toimituksessaan niin, että sitä varten pitäisi erikseen kerätä rahaa. Korkeampaa tuottoa varten sitä tietenkin kerätään.

Helenin ”Aikasiirto”-hinta on ollut aivan erityisesti omakotien ja suurempien kiinteistökuluttajien käytössä. Siihen on nyt kohdistettu kaikkein suurimmat korotukset. Perusmaksua on nostettu 15,80 eurosta 17,50 euroon kuukaudessa eli 10,8 %. Lähes salaa on samalla tehty toinen hinnankorotus laajentamalla ”Aikasiirron” päivähinta-aikaa viikon jokaiselle päivälle klo 7-22, kun se aikaisemmin oli voimassa vain arkipäivinä maanantaista perjantaihin klo 7-20 ja juhlapäivien aattoina koko vuorokauden.

Muutos merkitsee korkeammalla 2,83 c/kWh-hinnalla laskutettavien tuntien määrän kasvua noin 60%:lla eli noiden tuntien siirtoa 1,90c/kWh yöhinnalta päivähinnan puolelle. Noin 10 prosentin korotus on siten saatu aikaan pelkillä aikarajojen muutoksilla koskematta itse kilowattituntien numeroarvoihin.

Tuntijaon muutosta on julkisuudessa perusteltu valtakunnallisella suosituksella, jonka Energiavirasto on hyväksynyt Energiateollisuuden ehdotuksesta. Sähköyhtiöiden verkostoja rasittavat kuormat ovat aina jonkin verran yksilöllisiä ja siksi mitään valtakunnallisia tuntirajoja ei tulisi hyväksyä käyttöön. Varsinkin Helsingissä on vallan hyvin tiedossa, että siirtoverkoston kuormat ovat alhaisimmillaan juuri yöaikaan, viikonvaihteina ja aattoina. On ollut verkon kuormitusten kannalta edullista ohjata niitä   tällaisella hintaohjauksella.

Tehdyt ”Aikasiirron” perusmaksun nosto ja päivähinnan soveltamisajan laajentaminen eivät juuri lainkaan ohjaa kuluttajien sähkön käyttöä ympäristöystävällisempään ja verkoston tehokkaampaa käyttöä suosivaan suuntaan. Sen sijaan entisen aikajaon säilyttäminen, perusmaksun laskeminen ja päiväenergiamaksun korottaminen tarpeellisen tulokertymän saavuttamiseksi ohjaisivat asukkaita ympäristöystävällisempään ja tehokkaampaan sähkön käyttöön sekä maksamaan oikeudenmukaisemman osuuden eniten ympäristöpäästöjä aiheuttavasta sähkön tuotannosta.

Suurin epäkohta hinnanmuutoksissa on ollut aikasiirron tuntirajojen muutoksissa ja niiden ”vakioimisessa” koko maata käsittäviksi. Kilpailuvirasto ei aiheetta ole aihetta selvittelemässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tuntimitattavan ja -laskutettavan pörssisähköenergiasopimuksen omaavien sähkölämittäjäkuluttajien (3 x 25 A...) kannattaa tarkistaa yö-päiväsähkösiirtosopimuksen järkevyys. Omalla kohdalla yleissiirto tulee nyt heinäkuussa taksojen korotusten vuoksi entistäkin "edullisemmaksi" verrattuna yö-päiväsiirtoon. Aiemmin olisi pitänyt käyttää yö-sähköä n. 14 000 kWh/a ja nyt n. 16 000 kWh/a, jotta yö-päiväsähkösiirto olisi ollut halvempaa kuin yleissiirto ja mikä ihmeellisintä, niin päiväkulutuksella ei ole tähän siirron kannattavuusrajaan juurikaan vaikutusta. Koko vuoden kulutukseni on n. 13 000 kWh, josta yösähkön osuus noin puolet eli en saavuta noita rajoja. Sähköfirman kuormanohjaukset toimivat yleissiirrossakin eli esim. vesivaraaja lämpiää yöllä niin kuin ennenkin.

Mutta älkää nyt kaikki menkö muuttamaan sopimuksianne, sillä...

Käyttäjän EeroPere kuva
Eero Pere

Aikasiirtohintaa on käytössä muillakin kuin sähkölämmittäjillä. Se on sopinut erityisen hyvin mm. kaukolämmitetyn rivitalon kiinteistökulutukselle, koska siellä on ollut paljon ilmastonti-, kiertovesipumppu- ja pihavalaistuskulutusta. Sellaisen kulutuksen sähkölaskuun aikarajojen muutos vaikuttaakin eniten. Perusmaksu, saati sen korotus, ei ole lainkaan oikeanlaista kysynnän hallintaa päästöttömämpään Helsinkiin pyrittäessä.

Edullisinta sinun olisi ostaa sähkösi tuntihinnoitetulla toistaiseksi voimassa olevalla pörssihinnalla. Edullisin tiedossani olevista julkisista hinnoista näyttää juuri nyt olevan Nordic Green Energyn 100%:n vesisähkö: 2,95 €/kk+0,16 c/kWh+(spot+alv)c/kWh, muitakin myyjiä on, perusmaksu ja marginaali vaihtelevat, irtisanomisaika on kaksi viikkoa. Kokemuksen mukaan pörssihintaoston vuotuinen keskihinta asettuu alle 4 sentin kilowattitunnilta. Kuluttaja voi lisäksi omilla valinnoillaan pienentää keskihintaansa.

Toimituksen poiminnat